Mijn specialisaties

Als gediplomeerd pedicure heb ik me tijdens de basisopleiding verder verdiept in specialisaties en technieken. Zo ben ik nog meer allround geworden in het uitoefenen van mijn beroep. Daarom kan ik ook de onderstaande gespecialiseerde behandelingen aanbieden.

Nagelaandoening

Schimmelnagels

Een schimmelinfectie in een teennagel is beter bekend als de zogenaamde ‘kalknagel’. Aangetaste nagels zijn worden dikker, geel en soms bros en kunnen gemakkelijk afbreken. De behandeling van een schimmelnagel is vaak erg moeizaam, maar zeker de moeite waard. Omdat de schimmel moet uitgroeien, is de behandeling langdurig. Ondersteunende pedicure behandelingen zijn daarbij van groot belang, omdat het dunner maken van de dikke en soms pijnlijke nagels het herstel bevordert.

Ingroeiende nagels 
 Dit zijn nagels die neiging hebben om door de huid te prikken, maar doen dat nog net niet. Ze drukken tegen de huid en veroorzaken pijn bij het lopen, maar er is nog geen sprake van een ontsteking. Ingroeiende nagels ontstaan vaak door verkeerd knippen, smalle schoenen, strakke kousen of sokken, een afwijkende nagelvorm of een combinatie van factoren.

Ingegroeide nagels
Als een nagel wèl door de huid heen prikt, dan wordt de teen dik en rood, voelt warm aan en lopen gaat niet echt gemakkelijk meer. Vaak ontstaat er ook pusvorming. Wanneer er sprake is van 1 of meer van deze ontstekingsverschijnselen, is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan. Als de ontsteking over is,kan ik verder gaan met behandelen en de nagelgroei in goede banen leiden. Waar nodig maak ik gebruik van nagelbeugels.


Traumanagels
Een traumanagel kan door verschillende oorzaken ontstaan. Denk aan een beschadiging van de nagel (blauwe nagels), te kort knippen, verwijderen van de nagel d.m.v. chirurgische ingreep bij een ingegroeide nagel. Kenmerkend is de verstoorde groei, waardoor een nagel vaak verdikt en / of niet goed kan uitgroeien en  problemen ontstaan. Gevolg is dan dat de nagel ingroeit  of verdikt. In één of meerdere behandelingen wordt een goede uitgroei bevordert. Waar nodig maken we gebruik van prothese nagels.

Hoornnagels
Een hoornnagel is een verdikte  - soms pijnlijke - nagel, waarbij verschillende lagen over elkaar heen groeien. De nagel vertoont meestal geelachtige tot bruine verkleuringen. Deze nogal vaak voorkomende aandoening is niet besmettelijk. Oorzaken kunnen liggen in een trauma (een letsel opgelopen aan de teen), ouderdom of te krappe schoenen. Deze nagel wordt nogal eens verward met een schimmelnagel (kalknagel), maar is dat niet.

Huidaandoening

Overmatig eelt
Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid, die ontstaat op plekken waar wrijving en/of druk optreedt door verkeerde schoenen en/of door standsafwijkingen aan de voet of tenen. Het is een beschermlaagje dat voorkomt dat de huid beschadigd raakt. Een dunne eeltlaag op de voeten is dus

heel normaal en hoeft niet persé verwijderd te worden. Pas wanneer de eeltlaag te dik wordt moet deze verwijderd worden om te voorkomen dat de eeltlaag gaat barsten en kloven vormt. Ook hele dikke eeltlagen kunnen goed en pijnloos verwijderd worden.

Eeltkloven
Kloven komen vaak voor aan de hielen. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar het is geen mooi gezicht. Kloven zijn meestal een gevolg van uitdroging. Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. Ook het veelvuldig dragen van slippers bevordert het ontstaan van kloven. Bij veel staan of lopen kunnen kloven in de voeten dieper worden en gaan bloeden. In dit stadium zijn kloven behoorlijk pijnlijk.

Likdoorns
Een likdoorn wordt ook wel eksteroog genoemd. Het is een pijnlijke aandoening en ontstaat door druk en/of wrijving op de huid, waardoor eelt wordt gevormd dat puntvormig naar binnen wordt gedrukt. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde en voorzijde van de tenen en tussen de vierde en vijfde teen dat is behoorlijk pijnlijk.

 

Specialistische technieken

Nagelbeugels
Een nagelbeugel kan o.a. worden toegepast bij ingroeiende nagels ten gevolge van verkeerd knippen of afwijkende nagelgroei. Er zijn verschillende soorten nagelbeugels. In alle gevallen geldt dat het dragen van een nagelbeugel geen pijn doet en in vrijwel alle schoenen gedragen kan worden.

Nagelprothese
Een nagelprothese dient voor de professionele behandeling van nagels die door verschillende oorzaken niet goed groeien (traumanagels), . Deze techniek wordt ook gebruikt om gescheurde nagels, te ver weggeknipte nagelhoeken of op een andere manier beschadigde nagels te repareren en lelijke nagels te camoufleren Een nagelprothese geeft het aanzien van een normale nagel.

Ortheses
Een orthese heeft als doel het permanent ontlasten van drukplekken, met name aan en tussen de tenen. Een orthese kan in alle -  goed passende -  schoenen worden gedragen.

Vilttechniek
Naast confectieartikelen om pijnlijke plekken drukvrij te leggen, kan zonodig ook een viltapplicatie worden gemaakt. Een op maat gemaakte applicatie kan maximaal 1 week gedragen worden in alle -  goed passende - schoenen.

Oncologische voet

Voetzorg bij mensen tijdens en na de behandeling van kanker is erg belangrijk, omdat de voeten en of nagels vaak door de behandeling of ziekte worden aangetast.

Bijwerking van de behandelingen tijdens de ziekte veroorzaken vaak schade aan de nagels en de huid van de voeten. Ook kan het leiden tot een zenuwbeschadiging (neuropathie), wat eventueel mobiliteitsklachten kan veroorzaken.

Voetzorgverleners spelen een belangrijke rol tijdens en na de behandeling van de ziekte.
De voet en nagel verzorging loopt altijd in samenspraak met de behandelend arts (huisarts, oncoloog).

Medical Taping

Medical tape is elastische tape die speciaal ontwikkeld is om de functie van uw spieren te ondersteunen zonder de beweging te beperken. bloedcirculatie en lymfeafvoer weer worden hersteld, de druk afneemt en de ervaren pijn onmiddellijk vermindert en de bewegingsmogelijkheden verbeteren. Door uw spieren op die manier te behandelen wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd ofwel medical taping ondersteunt precies dat wat uw lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Op de juiste manier aangebracht, zorgt de liftende werking van de tape voor een onmiddellijke drukvermindering waardoor de bloedcirculatie en lymfeafvoer weer worden hersteld.


sportpedicure

Wat kan de pedicure voor sporters doen? De pedicure kan helpen uw voeten in goede conditie te houden, mogelijke problemen te voorkomen of tijdig te signaleren. Daarnaast kan zij adviseren over de aanschaf van de juiste sportschoenen en de persoonlijke verzorging van uw voeten. U kunt een pedicure bezoeken voor de verzorging van gezonde of problematische nagels. De pedicure verwijdert eveneens overtollig eelt, likdoorns en behandelt kloven.